Fertőd

ismertető, Fertődi képek, galéria




Fertőd

Győr és Sopron között, Soprontól délkeletre, a Fertő-Hanság kistájon fekvő, település. Műemlékein, egyéb nevezetességein kívül a térség gazdasági és kulturális központja.


A mai Fertőd két település - Süttör és Eszterháza - összevonásával jött létre 1950-ben.

Süttör 1313-ban szerepel először írott dokumentumokban Sehter alakban. A középkori jobbágyfalu a 14. és a 16. század között a Kanizsayak, majd a Nádasdyak birtoka lett. 1681-ben Esterházy Pál Antal tulajdonába került és a családé is maradt.

1762-ben kezdődött meg az Esterházy-kastély építése. Mire a kastély elkészült, a szomszédságában új falu született, az Esterházy Miklós herceg által alapított Eszterháza.

Fertőd és környéke annyi látnivalót kínál az ide érkezőknek, hogy akár több napot is el lehet tölteni a környék felfedezésével. A leghíresebb látnivaló a fertődi Esterházy-kastély, amely Magyarország leghatalmasabb kastély-együttese. A Fertő- Hanság Nemzeti Park a túrázók és a természetimádók paradicsoma. A sarródi Kócsagvár a Nemzeti Park székháza és bemutatóhely is egyben. A Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont a mekszikópusztai védett területek ölelésében várja a turistákat. Sarród és Fertőszéplak tájházai a Fertő-táj történetéről és az itt élt emberek mindennapjairól mesélnek. Különleges élményben lesz része annak, aki felkeresi Fertőszéplakon a Vasúti Lámpamúzeumot.

A Fertő-táj, - benne a Fertő-tó, Sarród, Fertőd, Fertőszéplak és a többi Fertő-parti település - az itt kialakult és fennmaradt kultúrtörténeti és természeti értékek megbecsüléseként 2001 decemberében világörökségi rangot kapott.

Települések Fertőd közvetlen közelében

Települések Fertőd környékén